Ikos Aria luksusowy hotel należący do sieci hoteli Ikos Resorts
Hotel 5-gwiazdkowy Ikos Aria elegancki i nowoczesny, przy samej plaży na wyspie Kos. Na gości czekają gustownie i nowocześnie urządzone pokoje bogate centrum SPA, turkusowe baseny i restauracje serwujące dania kuchni greckiej i międzynarodowej. Ten luksusowy ośrodek otoczony jest pachnącym lasem i oferuje wspaniałe widoki na turkusowe morze Egejskie.
Lokalizacja / Dojazd
Suburban Road Kefalos, 85301, Kos, Grecja
Hotel położony jest 13 km od Międzynarodowego lotniska Kos. Transfer z lotniska jest możliwy za dodatkową opłatą.
Kuchnia
Ikos Aria proponuje swoim gościom 7 restauracji oferujących menu „a la carte” kierowanych przez szefów kuchni wyróżnionych gwiazdkami Michelin z kuchnią grecką, azjatycką, włoską hiszpańską oraz śródziemnomorską. Ponadto goście hotelu mogą delektować się posiłkami w restauracji bufetowej. Do wszystkich posiłków hotel proponuje szeroki wachlarz win z różnych stron świata.
- Restauracja główna Flavors – z widokiem na piękne wybrzeże, w budynku głównym, dania w formie bufetu, imponujący wybór win premium, kuchnia śródziemnomorska, serwuje posiłki w godzinach:
– śniadania od 07:00 – 10:30
– lunch od 12:30 – 14:30
– kolacja od 18:30 – 21:30 - Restauracja Ouzo zaprasza fanów kuchni greckiej tuż przy morzu, w nowoczesnym wydaniu w godzinach:
– śniadania od 8:00 do 11:00
– lunch od 12:30 do 15:00
– przekąski od 15:00 do 17:00
– kolacja od 18:30 do 22:30
Ouzo mieści się przy głównym basenie na świeżym powietrzu. Restauracja proponuje dania a la carte, autorstwa szefa kuchni Lefteris Lazarou, nagrodzonego gwiazdkami Michelin.
Lefteris Lazarou – Pochodzący z Pireusu szef kuchni Lefteris Lazarou jest pionierem kuchni greckiej. Był pierwszym szefem kuchni, który serwował owoce morza w znakomitej greckiej restauracji i zdobył gwiazdkę Michelin za swoje greckie potrawy. Wiele jego kreacji uważa się obecnie za współczesne klasyki. W jego menu łączą się innowacje i światowe wpływy, aby uzyskać właściwą równowagę bogatych i złożonych smaków. - Restauracja Anya proponuje kuchnię azjatycką / tajską w godzinach od 18:30 do 22:30. Oferuje eleganckie dania a la carte, perfekcyjnie przyrządzone przez Szefową Kuchni Thiou, nagrodzoną gwiazdką Michelin. Elegancką kolacją można się delektować w przepięknych wnętrzach restauracji w ogrodzie na świeżym powietrzu podziwiając widok na morze w godzinach:
– kolacja od 18:30 do 22:30. - Restauracja Fresco serwuje wyrafinowane dania a la carte kuchni włoskiej w budynku głównym, przy basenie, pod okiem szefa kuchni o światowej sławie Ettore Botrini, w godzinach:
– wczesne śniadania od 5:00 do 07:00
– śniadania od 8:00 do 11:00
– lunch od 13:00 do 16:00
– przekąski od 16:00 do 17:00
– kolacja od 18:30 do 22:30
– przekąski po kolacji od 23:00 do 05:00
Dania Fresco zostały stworzone przez nagrodzonego gwiazdką Michelin szefa kuchni Ettore Botriniego, właściciela Etrusco, 68. najlepszej restauracji na świecie. Pochodzący z Korfu Botrini doskonalił swoje umiejętności kulinarne na całym świecie, nadając swojej wielokrotnie nagradzanej kuchni międzynarodowy charakter. - Restauracja Provence – w budynku głównym, z wydzieloną strefą dla dorosłych, kuchnia francuska / prowansalska, serwuje dania a la carte w godzinach:
– kolacja od 18:30 do 22:30 - Restauracja Olivia – w budynku głównym, przy basenie proponuje kuchnię hiszpańską i śródziemnomorską pod okiem szefa kuchni Davida Ibardboure’a w godzinach:
– kolacja od 18:30 do 22:30
„Szef kuchni David Ibarboure jest znany ze swoich nowoczesnych wersji hiszpańskich klasyków. Pracował w kilku nagradzanych restauracjach ze światowej klasy szefami kuchni, takimi jak Pierre Gagnaire, zanim otworzył swoją rodzinną restaurację z baskijskimi specjałami na południu Francji, BriKetenia. Pierwszą gwiazdkę Michelin otrzymał w 2010 roku”. - Restauracja Seasons – proponuje kuchnię śródziemnomorską / międzynarodową ze świeżych produktów, na świeżym powietrzu, z widokiem na morze w godzinach:
– śniadania od 08:00 do 11:00
– lunch od 13:00 do 15:00
– kolacje od 18:30 do 22:30 - Restauracja Kos serwuje wyrafinowane dania a la carte kuchni greckiej i śródziemnomorskiej w nowoczesnym wydaniu w budynku głównym, w godzinach:
– śniadania od 8:00 do 11:00
Bary:
- Bar Lobby Bar,
- Lagoon Lobby Bar,
- Main Pool Bar,
- Deluxe Lobby Bar,
- Deluxe Pool Bar,
- Beach Pool Bar,
- Teatro Bar,
- Night Club,
- Gelaterie.
Zakwaterowanie
Hotel Ikos Aria oferuje 374 pokoi i apartamentów.
Opis pokoi i apartamentów:
- Pokoje 2-osobowe – z widokiem na morze lub na ogród, z balkonem, o pow. 32 m2, dla 2 osób.
- Pokoje 3-osobowe typu Superior – z widokiem na morze lub na wewnętrzną stronę kompleksu, z balkonem, o pow. 25 m2, dla 2 osób.
- Pokoje Junior Suite – z widokiem na morze, z balkonem, o pow. 42 m2, dla 4 osób.
- Pokoje Junior Suite z prywatnym ogrodem – z widokiem na ogród, z prywatnym ogrodem, o pow. 42 m2, dla 4 osób.
- Pokoje Junior Suite panoramiczne – z widokiem na morze, z balkonem, o pow. 50 m2, dla 4 osób.
- Pokoje typu Suite z 1 sypialnią i z prywatnym ogrodem – z widokiem na morze, z prywatnym ogrodem, o pow. 58 m2, dla 5 osób.
Pokoje typu Deluxe:
- Pokoje typu Suite Junior Deluxe z prywatnym ogrodem – z widokiem na morze lub na basen lub na ogród, z prywatnym ogrodem, o pow. 52 m2, dla maksymalnie 4 osób.
- Pokoje typu Suite Bungalow Deluxe z 1 sypialnią – z widokiem na morze, z balkonem, o pow. 80 m2, dla maksymalnie 5 osób.
- Pokoje typu Suite Bungalow Deluxe z 1 sypialnią, bezpośrednio nad morzem – z widokiem na morze, w pierwszej linii od morza, o pow. 80 m2, dla maksymalnie 5 osób.
- Pokoje typu Suite Bungalow Deluxe z 1 sypialnią i z prywatnym basenem – z widokiem na morze, z balkonem o pow. 80 m2, dla maksymalnie 5 osób.
- Pokoje typu Suite Bungalow z 2 sypialniami w pierwszej linii od morza – z widokiem na morze, w pierwszej linii od morza, z prywatnym ogrodem, o pow. 90 m2, dla maksymalnie 6 osób.
- Pokoje typu Suite Bungalow z 2 sypialniami i prywatnym basenem – z widokiem na morze, z prywatnym basenem, o pow. 110 m2, dla maksymalnie 6 osób.
Zwiedzanie
- Porto-Vecchio
- Spa Nucca
- Yoga
- Nording walking
- Streching : na plaży lub w hotelu w zależności od pogody
- Salon fryzjerski
- Aquagym: w morzu lub w hotelowym basenie w zależności od pogody
Aktywność, rozrywka, atrakcje
- 6 basenów podgrzewanych, , przy basenach bezpłatne parasole, leżaki i materace,
- 850 metrowy odcinek prywatnej, dziewiczej plaży otoczonej pachnącymi sosnami, gajami cytrusowymi i drzewami oliwnymi, do dyspozycji gości luksusowe leżaki i serwis nadwodny serwujący napoje i przekąski,
- siatkówka plażowa, minipiłka nożna, squash, tenis stołowy,
- pilates, joga,
- rowery górskie,
- canoe, kanioning, rowery wodne,
- plac zabaw dla dzieci, miniklub (4-12 lat), klub dla nastolatków (13 -16 lat),
- muzyka na żywo, przedstawienia, dyskoteka,
- aqua fitness,
- korty tenisowe z wypożyczalnią sprzętu, nurkowanie Padi, widnsurfing, narty wodne, szkółka żeglarska,
- strefa Ikos Aria Spa by Anne Semonin za dodatkową opłatą (wstęp dla osób powyżej 16. Roku życia, czynne od 8:00 do 2:h00),
- bezpłatnie: basen kryty, podgrzewany, słodka woda,
- centrum fitness, sauna, łaźnia parowa,
- za opłatą: salon kosmetyczny, masaże, zabiegi na twarz i ciało,
- możliwość wypożyczenia samochodu elektrycznego marki Tessla na 1 dzień w celu zwiedzania okolicy.