Ikos Andalusia luksusowy hotel należący do sieci hoteli Ikos Resorts na południu Hiszpanii
Hotel 5-gwiazdkowy Ikos Andalusia elegancki i nowoczesny na południu Hiszpanii, położony pomiędzy morzem a górami, tuż obok wspaniałej, piaszczystej plaży Guadalmansa zaprasza do świata dyskretnego stylu. Kaskadowe baseny lśnią w słońcu, restauracje dla smakoszy otwierają się na skąpane w słońcu tarasy, a każdy pokój i apartament oferuje elegancką oazę spokoju. Dużym, atutem hotelu jest doskonała lokalizacja nieopodal urokliwej starówki Estepony i popularnego kurortu Marbella.
Na gości czekają gustownie i nowocześnie urządzone pokoje bogate centrum SPA, turkusowe baseny i restauracje serwujące dania kuchni hiszpańskiej i międzynarodowej.
Lokalizacja / Dojazd
Carretera Nacional 340, Km 164, 29680 Estepona, Hiszpania
Dojazd z międzynarodowego lotniska w Maladze zajmuje mniej niż godzinę. Transfer z lotniska jest możliwy za dodatkową opłatą.
Kuchnia
Ikos Andalusia proponuje swoim gościom 8 restauracji oferujących menu „a la carte” kierowanych przez szefów kuchni wyróżnionych gwiazdkami Michelin z kuchnią grecką, azjatycką, włoską hiszpańską oraz śródziemnomorską. Ponadto goście hotelu mogą delektować się posiłkami w restauracji bufetowej. Do wszystkich posiłków hotel proponuje szeroki wachlarz win z różnych stron świata.
- Restauracja główna Flavors – z widokiem na piękne wybrzeże, w budynku głównym, dania w formie bufetu, imponujący wybór win premium, kuchnia śródziemnomorska, serwuje posiłki w godzinach:
– śniadania od 07h30 – 10h30
– lunch od 12h30 – 14h30
– kolacja od 18h30 – 21h30 - Restauracja Ouzo zaprasza fanów kuchni greckiej tuż przy morzu, w nowoczesnym wydaniu w godzinach:
Śniadania od 8h00 do 10h30
Lunch od 13h00 do 16h00 - Kolacja od 19h00 do 22h00
Ouzo mieści się w budynku 7 na świeżym powietrzu, z widokiem na morze. Restauracja proponuje dania a la carte, autorstwa szefa kuchni Lefteris Lazarou, nagrodzonego gwiazdkami Michelin.
Lefteris Lazarou – Pochodzący z Pireusu szef kuchni Lefteris Lazarou jest pionierem kuchni greckiej. Był pierwszym szefem kuchni, który serwował owoce morza w znakomitej greckiej restauracji i zdobył gwiazdkę Michelin za swoje greckie potrawy. Wiele jego kreacji uważa się obecnie za współczesne klasyki. W jego menu łączą się innowacje i światowe wpływy, aby uzyskać właściwą równowagę bogatych i złożonych smaków. - Restauracja Anaya proponuje kuchnię azjatycką / tajską. Oferuje eleganckie dania a la carte, perfekcyjnie przyrządzone przez Szefową Kuchni Thiou, nagrodzoną gwiazdką Michelin. Elegancką kolacją można się delektować w przepięknych wnętrzach restauracji w budynku głównym podziwiając widok na morze w godzinach:
– kolacja od 19h00 do 22h00.
Restauracja Fresco serwuje wyrafinowane dania a la carte kuchni włoskiej w budynku 6, przy basenie, pod okiem szefa kuchni o światowej sławie Ettore Botrini, w godzinach:
– śniadania od 08h00 do 12h00
– lunch od 13h00 do 17h00
– kolacja od 19h00 do 23h00
– późne kolacje od 23h00 do 07h00
Dania Fresco zostały stworzone przez nagrodzonego gwiazdką Michelin szefa kuchni Ettore Botriniego, właściciela Etrusco, 68. najlepszej restauracji na świecie. Pochodzący z Korfu Botrini doskonalił swoje umiejętności kulinarne na całym świecie, nadając swojej wielokrotnie nagradzanej kuchni międzynarodowy charakter. - Restauracja Provence – tuż przy morzu, z wydzieloną strefą dla dorosłych, kuchnia francuska / prowansalska, serwuje dania a la carte w godzinach:
– kolacja od 19h00 do 22h00 - Restauracja Oliva – w budynku 7, przy basenie i ogrodach proponuje kuchnię hiszpańską i śródziemnomorską pod okiem szefa kuchni Davida Ibardboure’a w godzinach:
– kolacja od 19h00 do 22h00
„Szef kuchni David Ibarboure jest znany ze swoich nowoczesnych wersji hiszpańskich klasyków. Pracował w kilku nagradzanych restauracjach ze światowej klasy szefami kuchni, takimi jak Pierre Gagnaire, zanim otworzył swoją rodzinną restaurację z baskijskimi specjałami na południu Francji, BriKetenia. Pierwszą gwiazdkę Michelin otrzymał w 2010 roku”. - Restauracja Seasons – proponuje kuchnię śródziemnomorską / międzynarodową ze świeżych produktów, na świeżym powietrzu, z widokiem na morze w godzinach:
– śniadania od 08h00 do 11h00 – tylko dla gości z pokoi Deluxe
– lunch od 13h00 do 16h00 – tylko dla gości z pokoi Deluxe
– kolacje od 19h00 do 22h00 - Restauracja Beach Club serwuje wyrafinowane dania a la carte kuchni śródziemnomorskiej w nowoczesnym wydaniu tuż przy plaży, w godzinach:
– śniadania od 8h00 do 10h30
– lunch od 13h00 do 16h00
– kolacje od 19h00 do 22h00 – przy dźwiękach muzyki DJ - Restauracja Chiringuito – przy plaży, proponuje kuchnię hiszpańską i śródziemnomorską, głównie owoce morza w godzinach:
– lunch od 13h00 do 16h00
Bary:
- Main Bar,
- Lobby Bar,
- Pool Bar,
- Deluxe Bar,
- Beach Club Bar,
- Night Club,
- Seasons Bar,
- Cockatil Bar.
Zakwaterowanie
Hotel Ikos Andalusia oferuje 393 pokoi i apartamentów.
Opis pokoi i apartamentów:
- Pokoje 2-osobowe – z widokiem na morze lub na ogród, z balkonem, o pow. 34 m2, dla 2 osób.
- Pokoje 2-osobwe Superior – z widokiem na morze lub na ogród, z balkonem, o pow. 34 m2, dla 2 osób.
- Pokoje 2-osobowe Superior z widokiem na basen – z widokiem na basen, z balkonem, o pow. 34 m2, dla 2 osób.
- Pokoje rodzinne – z widokiem na basen, z balkonem, o pow. 70 m2, dla 4 osób.
- Pokoje Junior Suite – z widokiem na morze, z balkonem, o pow. 48 m2, dla 3 osób.
- Pokoje Junior Suite z widokiem na basen – z widokiem na basen, z balkonem, o pow. 48 m2, dla 4 osób.
- Pokoje typu Suite z 1 sypialnią – z widokiem na morze lub na ogród, z balkonem, o pow. 70 m2, dla 4 osób.
- Pokoje typu Suite z 1 sypialnią i prywatnym ogrodem – z widokiem na ogród, z prywatnym ogrodem, o pow. 70 m2, dla 5 osób.
- Pokoje typu Suite Rodzinne – z widokiem na morze lub na ogród, z balkonem, dla 5 osób.
Pokoje typu Deluxe:
- Pokoje typu Suite Junior Deluxe – z widokiem na morze, z balkonem, o pow. 55 m2, dla maksymalnie 3 osób.
- Pokoje typu Suite Junior Deluxe z prywatnym basenem – z widokiem na morze, z prywatnym basenem, o pow. 55 m2, dla maksymalnie 3 osób.
- Pokoje typu Suite Deluxe z 1 sypialnią – z widokiem na morze, z balkonem, o pow. 70 m2, dla maksymalnie 5 osób.
- Pokoje typu Suite Deluxe z 1 sypialnią, bezpośrednio nad morzem – z widokiem na morze, w pierwszej linii od morza, o pow. 70 m2, dla maksymalnie 4 osób.
- Pokoje typu Suite Deluxe z 1 sypialnią i z prywatnym basenem – z widokiem na ogród, z prywatnym basenem, o pow. 70 m2, dla maksymalnie 5 osób.
- Pokoje typu Suite Deluxe z 2 sypialniami – z widokiem na morze, z balkonem, o pow. 130 m2, dla maksymalnie 6 osób.
- Pokoje typu Suite Deluxe z 2 sypialniami i prywatnym basenem – z widokiem na morze, z prywatnym basenem, o pow. 130 m2, dla maksymalnie 6 osób.
Zwiedzanie
- Porto-Vecchio
- Spa Nucca
- Yoga
- Nording walking
- Streching : na plaży lub w hotelu w zależności od pogody
- Salon fryzjerski
- Aquagym: w morzu lub w hotelowym basenie w zależności od pogody
Aktywność, rozrywka, atrakcje
- Gof: Golf de Sperone lub Murtoli Golf Links,
- Basen
- Wędrówki górskie
- Baseny naturalne
- Nurkowanie
- Wynajęcie statku
- Wędkarstwo – możlwiość skorzystania z małej barki „Anna” należacej do hotelu
- Zwiedzanie: Porto-Vecchio
- Spa Nucca
- Yoga
- Nording walking
- Streching : na plaży lub w hotelu w zalezności od pogody
- Salon fryzjerski
- Aquagym: w morzu lub w hotelowym basenie w zależności od pogody
- Usługi consjerża
- Transfer helikopterem
- Wynajem samochodu
- Trener personalny
- W każdy wtorek: muzyczne wieczory z muzyka korsykańską, grają Pascal i Michel
- W każdy piątek: muzyczne wieczory z zespołem Avretu
- Wystawne wieczory degustacyjne 13 lipca i 15 sierpnia 2023, na zamówienie
- „Garden party” na plaży i w ogrodzie hotelu przy pełni księżyca 8 sierpnia 2023, rytmy brazylijskie, kuchnia degustacyjna, na zamówienie